Stories

Sted: Norge, Kjensvatn

Fotograf: Hans Fredrik Asbjørnsen

Fra Gressvatn øverst i venstre bildekant, skal vannet renne i en seks kilometer tunnel ned til den nybygde kraftstasjonen når arbeidet er ferdig. Fram til da tappes vannet i det gamle elveløpet. Til høyre i bildet ses angrepspunktet for tunnelen, der mannskaper og dumpere daglig henter ut tonn på tonn med steinmasser.

Hvit evighet

Statkrafts nye kraftverk vokser fram midt i den hviteste ødemark.

Ved foten av Nord-Norges høyeste fjell, Oksskolten i Hemnes kommune, pågår arbeidene med å bygge Kjensvatn kraftverk som skal produsere 80 GWh i året. Området er like majestetisk som det er øde.

Hvor øde? Når man tar av fra nærmeste offentlige vei, er det fem mil med anleggsvei før den påbegynte kraftstasjonen dukker opp som en mørk flekk i alt det hvite.

Utbyggingen består av tre anleggsområder. Det ene er selve kraftstasjonen, det andre er byggingen av en 800 meter lang overføringstunnel og på det tredje anleggsområdet vokser en 20 kilometer lang 22 KV-kraftlinje fram.

Det er visse åpenbare utfordringer ved å bygge et nytt kraftverk vinterstid i et værhardt strøk.

– Det er visse åpenbare utfordringer ved å bygge et nytt kraftverk vinterstid i et værhardt strøk, som for eksempel at det ikke finnes veiforbindelse til alle anleggsstedene. Snøscooter er derfor den eneste reelle transportmulighet i disse områdene, sier Leif Nordseth, prosjektleder for utbygging av Kjensvatn kraftverk.

Men heller ikke mannskapene ved kraftstasjonen er garantert at anleggsveien er åpen til enhver tid. Fram til nå har den riktignok ikke vært stengt på grunn av været i mer enn noen timer av gangen, men i slike situasjoner utløses HMS-restriksjoner for hva slags arbeid som kan utføres, så helt enkelt er det ikke.

– Statkraft har rundt åtte personer som jobber med prosjektet på heltid. Med på laget har vi også rundt 70 innleide arbeidere fra entreprenørselskapene Bleikvassli Gruber as, Salten Nettjenester og Leonhard Nilsen as. Det er tre nordnorske aktører, og alle har lang erfaring med å jobbe på fjellet vinterstid, sier Nordseth.

Fremdriften ligger litt etter planen, men Nordseth og kollegene tror de skal nå sluttdato.

Dermed kan prøvedriften starte opp som planlagt i august 2014.

Tekst: Cato Gjertsen
Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen Artikkelen er også publisert i Statkrafts magasin People & Power nr. 1/2013

Kjensvatn kraftverk
Ventilasjonsrør

Sted: Norge, Kjensvatn

Fotograf: Hans Fredrik Asbjørnsen

Ventilasjonsrøret henger i taket på overføringstunnelen mellom Durmålsvatnet og Fagerlidalen, derfra overføres vannet videre til kraftstasjonen. Under røret viser hjulspor veien som dumpere og gravmaskiner kjører, alltid på vei til neste last med stein.

06. mar. 2013