Stories

Sted: Peru

Fotograf: Jimmy Linus

Regnvannet som er samlet opp i den digre dammen ved verket, har forvandlet dalbunnen i det tørre landskapet til frodig jordbruksland.

I kondorens rike

Ikke noe annet sted i Peru kryper Stillehavet nærmere Andesfjellene enn i La Libertad-regionen. Her svever den truede kondoren høyt over kraftverket som har navn etter en blind, liten hane, Gallito Ciego.

– Ikke len dere på den røde knappen, da går alarmen! advarer driftssjef Fernando Rodriguez.

Kraftverket Gallito Ciego, som ble kjøpt av SN Power i 2003 og overtatt av Statkraft på forsommeren i 2014, er automatisert og trenger bare én ansatt på vakt i kontrollrommet.

På dataskjermene sine kan Fernando overvåke alle prosesser. Han og kollega Jorge Paz skifter på å jobbe. De er aldri på vakt samtidig. Det er en ensom jobb.

På kraftverket som Fernando jobbet på tidligere, måtte han hele tiden være på vakt for et mulig angrep fra geriljabevegelsen «Den lysende sti», som inntil for få år siden herjet i store deler av Peru.

– Av og til var det litt for spennende, sier han. Så det er kanskje ikke så rart at han setter pris på roen i den fredelige, grønne Jequetepeque-dalen, der den ligger innrammet av enorme fjell.

Kjøreturen hit fra kysten går gjennom et ørkenaktig landskap av stein og sand, men når du kommer inn i dalen, blir det mer å hvile øynene på; beitende kyr, digre avokadoer og trær som tynges ned av bananer, mangoer og papayaer.

Elven gjennom dalen er forutsetningen for denne fruktbarheten – og ikke minst den store dammen som forsyner både kraftverket og jordbruket med jevnt tilsig av vann.

– Der jeg jobbet tidligere, måtte vi skifte turbiner flere ganger i året, men her er vannet så klart at det ikke har vært nødvendig, forteller Rodriguez.

Nei, det er ikke så mye å gjøre her, bortsett fra å se til at alt går som det skal. Dagene har sin egen rytme.

Om formiddagen kommer søstrene Yeimi og Viviana Correa og lager mat og vasker klær, før de går hjem til familien sin i landsbyen like ved. Familien til Fernando Rodriguez bor imidlertid langt unna. Han har fire voksne barn.

Når han er hjemme hos kona, vil han gjerne bli. Men når han først er tilbake på jobb, faller han til ro.

I buskene rundt kraftverket beiter hjort helt uanfektet av den imponerende kondoren som speider sultent ned fra himmelen. I kontrollrommet til kraftverket som bærer navn etter en blind hane, er Fernando sin egen herre.

Tekst: Ellen Stai
Foto: Jimmy Linus
Artikkelen er også publisert i Statkrafts magasin People & Power nr. 4/2014

Scroll ned for å se bildegalleri...

Fernando Rodriguez

Fernando Rodriguez i kontrollrommet.

 

Fakta om Gallito Ciego

Statkrafts eierandel: 100 %
Produksjon: 193 GWh
Kapasitet: 34 MW

Vannkraftverket Gallito Ciego ligger 600 kilometer nord for Lima i La Libertad-regionen i Peru. Det ble kjøpt opp av SN Power i november 2003 i forbindelse med Cahua/Energia Pacasmayo-oppkjøpet fra det amerikanske selskapet NRG Energy. Kraftverket ligger nedstrøms for Gallito Ciego-demningen, som hovedsakelig benyttes til vanningsformål. Demningen er ikke en del av Gallito Ciego-anleggene, men drives av vannverksmyndighetene.

Panoramabilde over dalen

Sted: Peru

Fotograf: Jimmy Linus

Driftsjefene ved kraftverket samarbeider med representanter for bøndene i området om når det skal slippes ut vann til vanningsformål. De møtes ca en gang i måneden, oftere i tørkeperioder.

Alene i kontrollrommet

Sted: Peru

Fotograf: Jimmy Linus

I kontrollrommet til kraftverket som bærer navn etter en blind hane, er Fernando Rodriguez sin egen herre.

Jorge Paz

Sted: Peru

Fotograf: Jimmy Linus

Jorge Paz deler jobben i kontrollrommet med Fernando Rodriguez. De er aldri samtidig på vakt. Når vakten er over, er det godt å koble av på rommet.

Fernando spiser lunsj

Sted: Peru

Fotograf: Jimmy Linus

Fernando Rodriguez nyter en god lunsj på kraftstasjonen.

To søstre hjelper til

Sted: Peru

Fotograf: Jimmy Linus

Søstrene Yeimi (til venstre) og Viviana Correa steller for driftsjefene på anlegget og for besøkende fra hovedkontoret i Lima.

Kraftverket Gallito Ciego

Sted: Peru

Fotograf: Jimmy Linus

Statkraft er en viktig aktør i det peruvianske energiområdet. Gallito Ciego er ett av selskapets vannkraftverk i landet.

Alter utenfor kraftstasjonen

Sted: Peru

Fotograf: Jimmy Linus

Utenfor kraftstasjonen er et lite alter satt opp.

Vannslipp fra dammen

Kunstig vanning er helt nødvendig for at det skal spire og gro i det tørre landskapet. Produksjon av vannkraft og kunstig vanning går hånd i hånd.

Sted: Peru

Fotograf: Jimmy Linus

Kraftverket ligger nedstrøms for Gallito Ciego-demningen, som hovedsakelig benyttes til vanningsformål.

06. nov. 2014