Stories

Sted: Glomfjord

Fotograf: Jimmy Linus

Glomfjord kraftverk ligger innerst i Glomfjorden i Meløy kommune i Nordland. Den katedrallignende bygningen er tegnet av arkitekt Olaf Nordhagen. På den andre siden av fjorden skimtes industristedet Glomfjord.

Lange linjer

Glomfjord kraftverk står som en katedral over det norske krafteventyret som startet for mer enn 100 år siden.

For den nette sum av 120 kroner fikk lensmannen og kirkesangeren i Meløy kjøpt fallrettighetene til elva Fykanåga i Glomfjord i 1898. Interessen for kraftutbygging hadde skutt fart etter at Staten ervervet sin første foss, Paulenfossen i Vest-Agder, i 1895.

Staten kom etter hvert på banen også i Glomfjord og kjøpte ikke bare kraftverket, men hele byen som Glomfjord Aktieselskap hadde planer om å etablere.

– Kraftverket la grunnlaget for fremveksten av industrikommunen Meløy. Her i Glomfjord var det ingenting før kraftverket ble bygd, og lokalsamfunnet er fremdeles svært avhengig både av kraft og vann fra oss, forteller kraftverksjef Karl Svein Thorrud.

Den sakrale og monumentale utformingen som de første norske kraftverkene fikk, sier sitt om betydningen de ble tillagt i samtiden. Glomfjord kraftverk er tegnet av Olaf Nordhagen, som også sto bak vakre Vemork kraftstasjon på Rjukan og restaureringen av selveste Nidarosdomen i Trondheim.

Totalt har det katedrallignende bygget innerst i Glomfjorden huset seks aggregater. I dag er det bare ett av dem som fortsatt er i drift. To står igjen som historiske monumenter, mens tre er fjernet.

– Vi rev ut om lag 900 tonn med stål og satt igjen med digre kratre i gulvet, forteller Thorrud.

Ikke bare er Glomfjord et av Statkrafts eldste kraftverk i drift, i fjor åpnet et nytt kraftverk inne i det samme monumentale bygget.
Svein Thorrud

Sted: Glomfjord

Fotograf: Jimmy Linus

Kraftverksjef Karl Svein Thorrud kom til Glomfjord i forbindelse med utbyggingen av Svartisen kraftverk i 1990, traff ei Glomfjord-jente og ble værende. I dag er han sjef for kraftverkene Glomfjord, Neverdalsåga, Fykanvatnet og Svartisen.

Nytt kraftverk inne i det gamle

Inne i den gigantiske maskinhallen, der et av de utrangerte aggregatene sto, er Fykanvatnet kraftverk nå etablert som et av Statkrafts nyeste anlegg.

– Det åpnet offisielt i fjor, men har vært i drift siden 2013. Det er et separat kraftverk fordi det får vannet sitt fra Fykanvatnet, mens det gamle aggregatet har Nedre Naver som inntaksmagasin, sier Thorrud.

Det spesielle med begge kraftverkene er at vannet nyttiggjøres to ganger.

– Først produserer vi strøm, deretter blir vannet pumpet over til verdens største smoltanlegg, som eies av Marine Harvest og ligger her i Glomfjord.

Fortsatt er kraftverket og det lille samfunnet innerst i Glomfjorden gjensidig avhengig av hverandre.

Tekst: Sissel Fantoft
Foto: Jimmy Linus
Artikkelen er også publisert i Statkrafts magasin People & Power nr. 1/2015

Scroll nedover for å se flere bilder!

Arkivfoto fra GlomfjordOle W. Lund var en av gründerne som begynte byggingen av Glomfjord kraftverk i 1912. Hans sønn Bernt Lund var driftsbestyrer her i hele sitt yrkesaktive liv, og også en ivrig hobbyfotograf. Her skuer han utover Glomfjorden under byggingen av rørgaten. Bildet er enten tatt av kona Astrid eller med selvutløser.

Krigsminnestein

Sted: Glomfjord

Fotograf: Jimmy Linus

Under krigen besluttet tyskerne å utvide kraftverket, men i 1942 satte sabotasjeaksjonen Operasjon Muskedunder en stopper for dette, da to nordmenn og ti briter sprengte rørgatene og generatorene. Sju av sabotørene ble fanget av tyskerne og senere henrettet i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen. Utenfor kraftstasjonen står i dag en minnestein over sabotørenes heltemodige innsats.

Inne i turbinhallen

Sted: Glomfjord

Fotograf: Jimmy Linus

Driftsarbeider Terje Brandt inne i maskinhallen. De to bakerste generatorene er ikke lenger i bruk, men den midterste produserer kraft fra inntaksmagasinet Nedre Naver. Aggregatet foran er Fykanvatnet kraftverk, som har vært i drift siden 2013.

Maskinhallen

Sted: Glomfjord

Fotograf: Jimmy Linus

Det er store dimensjoner over maskinhallen ved Glomfjord kraftverk.

Rørgate ned fjellsiden

Sted: Glomfjord

Fotograf: Jimmy Linus

Byggingen av kraftverket var beinhardt arbeid, og det er ikke vanskelig å forstå når man ser den bratte dalsiden med den lange rørgaten som bringer vann ned fra vannmagasinet til generatorene i kraftverket.

Kabelbane

Sted: Glomfjord

Fotograf: Jimmy Linus

I starten måtte arbeiderne ved kraftverket ta seg til fots opp den stupbratte fjellsiden bak kraftverket for å komme til inntaksmagasinet. Senere ble det bygd kabelbaner, først en enkel platting man bandt seg fast på, og senere den mer moderne varianten som ses på bildet.

Glomfjord

Sted: Glomfjord

Fotograf: Jimmy Linus

Glomfjord er et krafteventyr. Det er et av de eldste kraftverkene som fortsatt er i drift i Norge – og det huser også et av landets yngste kraftverk. I bakgrunnen på bildet kan industristedet Glomfjord skimtes.

25. mar. 2015