Stories

Glomfjord kraftverk står som en katedral over det norske krafteventyret som startet for mer enn 100 år siden.

Ikke bare er Glomfjord et av Statkrafts eldste kraftverk i drift, i fjor åpnet et nytt kraftverk inne i det samme monumentale bygget.

For den nette sum av 120 kroner fikk lensmannen og kirkesangeren i Meløy kjøpt fallrettighetene til elva Fykanåga i Glomfjord i 1898. Interessen for kraftutbygging hadde skutt fart etter at Staten ervervet sin første foss, Paulenfossen i Vest-Agder, i 1895.

Staten kom etter hvert på banen også i Glomfjord og kjøpte ikke bare kraftverket, men hele byen som Glomfjord Aktieselskap hadde planer om å etablere.

– Kraftverket la grunnlaget for fremveksten av industrikommunen Meløy. Her i Glomfjord var det ingenting før kraftverket ble bygd, og lokalsamfunnet er fremdeles svært avhengig både av kraft og vann fra oss, forteller kraftverksjef Karl Svein Thorrud.

Den sakrale og monumentale utformingen som de første norske kraftverkene fikk, sier sitt om betydningen de ble tillagt i samtiden. Glomfjord kraftverk er tegnet av Olaf Nordhagen, som også sto bak vakre Vemork kraftstasjon på Rjukan og restaureringen av selveste Nidarosdomen i Trondheim.

Totalt har det katedrallignende bygget innerst i Glomfjorden huset seks aggregater. I dag er det bare ett av dem som fortsatt er i drift. To står igjen som historiske monumenter, mens tre er fjernet.

– Vi rev ut om lag 900 tonn med stål og satt igjen med digre kratre i gulvet, forteller Thorrud.

Svein Thorrud

Nytt kraftverk inne i det gamle

Inne i den gigantiske maskinhallen, der et av de utrangerte aggregatene sto, er Fykanvatnet kraftverk nå etablert som et av Statkrafts nyeste anlegg.

– Det åpnet offisielt i fjor, men har vært i drift siden 2013. Det er et separat kraftverk fordi det får vannet sitt fra Fykanvatnet, mens det gamle aggregatet har Nedre Naver som inntaksmagasin, sier Thorrud.

Arkivfoto fra GlomfjordOle W. Lund var en av gründerne som begynte byggingen av Glomfjord kraftverk i 1912. Hans sønn Bernt Lund var driftsbestyrer her i hele sitt yrkesaktive liv, og også en ivrig hobbyfotograf. Her skuer han utover Glomfjorden under byggingen av rørgaten. Bildet er enten tatt av kona Astrid eller med selvutløser.

Det spesielle med begge kraftverkene er at vannet nyttiggjøres to ganger.

– Først produserer vi strøm, deretter blir vannet pumpet over til verdens største smoltanlegg, som eies av Marine Harvest og ligger her i Glomfjord.

Fortsatt er kraftverket og det lille samfunnet innerst i Glomfjorden gjensidig avhengig av hverandre.

Tekst: Sissel Fantoft
Foto: Jimmy Linus
Artikkelen er også publisert i Statkrafts magasin People & Power nr. 1/2015

Scroll nedover for å se flere bilder!

Krigsminnestein
Inne i turbinhallen

Rørgate ned fjellsiden
Kabelbane