Stories

Sted: Corum, Tyrkia

Fotograf: Alf Berg

Kargi kraftverk ligger nær byen Osmancik i Corum-provinsen nord i Tyrkia. Kraftverket utnytter et fall på 75 meter i Tyrkias lengste elv, Kizilirmak, og er Statkrafts andre vannkraftverk i Tyrkia etter at Cakit kraftverk ble åpnet høsten 2010.

Ny kraft for Tyrkia

Smarte løsninger og godt samarbeid har snudd utbyggingen av kraftverket Kargi til en suksesshistorie i Tyrkia.

Endelig strømmer vannet gjennom tunnelen som bokstavelig talt ble en propp i Kargi-prosjektet.

Landskapet i Corum-provinsen nord i Tyrkia er like variert som det er vakkert. Høye steinformasjoner og karrige åssider blir avløst av gresskledde sletter og slanke popler rundt neste sving. De brå skiftningene er resultat av den nordanatoliske forkastningen som skjærer gjennom denne delen av landet.

– Å bygge en 12 kilometer lang tunnel gjennom forkastningsbeltet er både komplisert og uforutsigbart, forklarer Tor Ole Solheim, vedlikeholdsansvarlig i Kargi-prosjektet.

Ett års forsinkelse er et tydelig uttrykk for utfordringene som prosjektet har møtt underveis. Den gigantiske tunnelboremaskinen (TBM), som har stått for store deler av utgravingen av tunnelen, ankom anlegget tre måneder på overtid og satte seg deretter fast under boringen.

Tett dialog med entreprenøren og konstruktive løsninger har imidlertid loset prosjektet trygt i havn.

Vi har utviklet gode lokale partnerskap og har høstet verdifull erfaring for fremtiden.
Oversiktsbilde

Sted: Corum, Tyrkia

Fotograf: Alf Berg

Oversikt over Kargi-anlegget og området rundt.

Bygget fra scratch av Statkraft

– Kargi er det første kraftverket som Statkraft har bygget opp fra bunnen av i Tyrkia. Vi har utviklet gode lokale partnerskap og har høstet verdifull erfaring for fremtiden, sier Bilge Atlar, prosjektleder for Kargi-anlegget.

Kargi utnytter et fall på 75 meter i Tyrkias lengste elv, Kizilirmak. Nå strømmer endelig vannet fritt fra demningen til kraftstasjonen. Tunnelen er ti meter i diameter og har et vannsluk på hele 167 000 liter per sekund.

– Da tunnelboremaskinen stod fast, sprengte vi oss inn i fjellet fra den andre siden med konvensjonelle metoder. Resultatet var svært vellykket, fremdriften i prosjektet skjøt fart og vi klarte å hente inn igjen noe av den tapte tiden, sier Solheim.

Med åpningen av kraftverket har Statkraft mer enn femdoblet sin kapasitet i Tyrkia, fra Çakits 20 MW til Kargis 102 MW. Når Çetin åpner i 2018, gjøres femgangeren igjen.

Energibehovet i Tyrkia er økende, og landet er et satsingsområde for Statkraft.

– Kargis produksjon utgjør ikke mer enn om lag én prosent av Tyrkias samlede produserte vannkraft. I et marked der fossile energikilder dominerer, er det imidlertid viktig og meningsfullt å bidra til mer fornybar energi, sier Bilge Atlar.

Tekst: Alf Berg
Foto: Alf Berg
Artikkelen er også publisert i Statkrafts magasin People & Power nr. 2/2015

 

Mann ved dam
Tor Ole Solheim

Sted: Corum, Tyrkia

Fotograf: Alf Berg

State of the art-teknologi preger det nye anlegget. – Men sansene våre er fortsatt blant våre viktigste måleinstrumenter, påpeker Tor Ole Solheim, vedlikeholdsansvarlig i Kargi-prosjektet. Mens testene kjøres, lytter den norske ingeniøren oppmerksomt på vannflommen gjennom turbinen.

Tre personer i anlegget

Sted: Corum, Tyrkia

Fotograf: Alf Berg

Kompetanse over landegrenser. Mellom de siste testene før åpningen av anlegget utveksles kunnskap over sterk, tyrkisk te. Fra venstre Hans-Harald Karlsen, Tor Ole Solheim og Kadri Guben.

Lunsj ved anlegget

Sted: Corum, Tyrkia

Fotograf: Alf Berg

Bor man på anleggsområdet, er godt kosthold viktig – ikke minst frokost. Oliven, ost og baguetter. Og selvsagt te.

Oversikt over dalen

Sted: Corum, Tyrkia

Fotograf: Alf Berg

Vakkert og variert. Etter 12 kilometers ferd mot kraftstasjonen løper tunnelvannet ut i Boyabat-innsjøen. I den anatoliske forkastningens fjell byr både landskap og vær på plutselige endringer.

Oversiktsbilde over dam

Sted: Corum, Tyrkia

Fotograf: Alf Berg

Kargi utnytter et fall på 75 meter i Tyrkias lengste elv, Kizilirmak.

Smilende fjes

Ventetiden er snart over. Sommeren 2015 er Kargi-anlegget i full drift. Energibehovet i Tyrkia er økende, og landet er et satsingsområde for Statkraft.

Sted: Corum, Tyrkia

Fotograf: Alf Berg

Med åpningen av kraftverket Kargi har Statkraft mer enn femdoblet sin kapasitet i Tyrkia, fra Çakits 20 MW til Kargis 102 MW. Når Çetin åpner i 2016, gjøres femgangeren igjen.

23. jun. 2015