Stories

Smarte løsninger og godt samarbeid har snudd utbyggingen av kraftverket Kargi til en suksesshistorie i Tyrkia.

Vi har utviklet gode lokale partnerskap og har høstet verdifull erfaring for fremtiden.

Endelig strømmer vannet gjennom tunnelen som bokstavelig talt ble en propp i Kargi-prosjektet.

Landskapet i Corum-provinsen nord i Tyrkia er like variert som det er vakkert. Høye steinformasjoner og karrige åssider blir avløst av gresskledde sletter og slanke popler rundt neste sving. De brå skiftningene er resultat av den nordanatoliske forkastningen som skjærer gjennom denne delen av landet.

– Å bygge en 12 kilometer lang tunnel gjennom forkastningsbeltet er både komplisert og uforutsigbart, forklarer Tor Ole Solheim, vedlikeholdsansvarlig i Kargi-prosjektet.

Ett års forsinkelse er et tydelig uttrykk for utfordringene som prosjektet har møtt underveis. Den gigantiske tunnelboremaskinen (TBM), som har stått for store deler av utgravingen av tunnelen, ankom anlegget tre måneder på overtid og satte seg deretter fast under boringen.

Tett dialog med entreprenøren og konstruktive løsninger har imidlertid loset prosjektet trygt i havn.

Oversiktsbilde
Mann ved dam

Bygget fra scratch av Statkraft

– Kargi er det første kraftverket som Statkraft har bygget opp fra bunnen av i Tyrkia. Vi har utviklet gode lokale partnerskap og har høstet verdifull erfaring for fremtiden, sier Bilge Atlar, prosjektleder for Kargi-anlegget.

Kargi utnytter et fall på 75 meter i Tyrkias lengste elv, Kizilirmak. Nå strømmer endelig vannet fritt fra demningen til kraftstasjonen. Tunnelen er ti meter i diameter og har et vannsluk på hele 167 000 liter per sekund.

– Da tunnelboremaskinen stod fast, sprengte vi oss inn i fjellet fra den andre siden med konvensjonelle metoder. Resultatet var svært vellykket, fremdriften i prosjektet skjøt fart og vi klarte å hente inn igjen noe av den tapte tiden, sier Solheim.

Med åpningen av kraftverket har Statkraft mer enn femdoblet sin kapasitet i Tyrkia, fra Çakits 20 MW til Kargis 102 MW. Når Çetin åpner i 2018, gjøres femgangeren igjen.

Energibehovet i Tyrkia er økende, og landet er et satsingsområde for Statkraft.

– Kargis produksjon utgjør ikke mer enn om lag én prosent av Tyrkias samlede produserte vannkraft. I et marked der fossile energikilder dominerer, er det imidlertid viktig og meningsfullt å bidra til mer fornybar energi, sier Bilge Atlar.

Tekst: Alf Berg
Foto: Alf Berg
Artikkelen er også publisert i Statkrafts magasin People & Power nr. 2/2015

 

Lunsj ved anlegget
Oversikt over dalen

Ventetiden er snart over. Sommeren 2015 er Kargi-anlegget i full drift. Energibehovet i Tyrkia er økende, og landet er et satsingsområde for Statkraft.