Stories

Sted: Sheringham Shoal

Fotograf: Alan O'Neill

Redningsbåten fra Royal National Lifeboat Institution bruker 40 minutter ut til vindparken. Tid er en viktig faktor ved skade og sykdom. Derfor har alle ansatte fått grundig opplæring i førstehjelp.

Alarmen går!

Sola skinner og sjøen er stille ved vindparken Sheringham Shoal. Torsdag 10. september 2015 tegner til å bli en god dag for vedlikeholdsarbeid på vindturbinene. Men så...

Plutselig, ved 14-tiden, ringer nødtelefonen på kontrollsenteret i havnebyen Wells-next-the-Sea i Norfolk.

En person har falt sammen etter et illebefinnende under arbeid oppe i et av turbintårnene. Han klager over smerter i brystet. Arbeidskameratene tror det kan være et hjerteinfarkt, så det haster å få mannen til land.

I løpet av noen minutter er et helikopter fra den britiske kystvakten og en redningsbåt på vei ut til feltet. I mellomtiden har mannens kolleger satt i gang livreddende førstehjelp på stedet.

Rask respons

Denne gangen var det bare en øvelse, men scenariet er reelt nok. Med over 30 kilometer inn til land, med utfordrende flo og fjære og med arbeid i trange turbintårn 80 meter over havoverflaten er det en krevende oppgave å redde noen fra en ulykke eller akutt sykdom. Nettopp av den grunn er det viktig å gjennomføre øvelser med jevne mellomrom.

– Hensikten med øvelsen var å teste våre systemer og rutiner for redningsoperasjoner, sier Adam Blake, vedlikeholdssjef på Sheringham Shoal.

Han forteller at øvelsen i det store og hele gikk helt etter planen.

– Det eneste avviket var at redningshelikopteret måtte avbryte øvelsen for å delta i en virkelig redningsoperasjon et helt annet sted, sier Blake. – Dermed måtte vi gjennomføre vår evakuering på en litt annen måte enn planlagt.

Arbeidskameratene tror det kan være et hjerteinfarkt, så det haster å få mannen til land.
Redningsøvelse på toppen av en vindturbin

Sted: Sheringham Shoal

Fotograf: Alan O'Neill

Å frakte en person på båre ned gjennom vindmøllen krever trening.

Høykompetente ansatte

Sheringham Shoal samarbeider med redningsbåttjenesten Royal National Lifeboat Institution (RNLI). Under øvelsen blir en båt sendt ut fra Cromer Lifeboat Station. Båtturen ut til vindparken tar om lag 40 minutter.

Tid er alltid en kritisk faktor ved en alvorlig ulykke eller akutt sykdom. På grunn av de krevende forholdene og avstanden inn til land har derfor vedlikeholdsteamene fått utvidet opplæring i livreddende førstehjelp, forklarer Blake.

Inne på land er det også et eget kriseteam – Emergency Response Team – som koordinerer hjelpen og holder kontakt både med mannskapene ute i vindparken og med redningsmannskapene.

Godt samarbeid

Adam Blake er meget fornøyd med gjennomføringen av øvelsen.

– Samarbeidet med RNLI og kystvakten fungerte utmerket. Det er godt å vite at de planene vi har for å håndtere slike krisesituasjoner fungerer, og at vi er i stand til å komme raskt ut med hjelp til syke eller sårede.

I alt var mer enn 50 personer involvert i planlegging og gjennomføring av øvelsen.

– Vi holder jevnlige beredskapsøvelser og har trent på en rekke scenarier tidligere. Vi vil fortsette å gjøre dette, slik at vi kan være forberedt uansett hva som skulle kunne hende, sier Adam Blake.

Tekst: Morten Ryen
Foto: Alan O'Neill
Artikkelen er også publisert i Statkrafts magasin People & Power nr. 3/2015

Kart som viser beliggenheten til Sheringham ShoalSHERINGHAM SHOAL

> Fra 1. januar 2014 overtok Statkraft drift og vedlikehold av vindparken.

> Plassert om lag 20 kilometer utenfor kysten av Norfolk, England.

> Parken inneholder 88 vindturbiner og dekker et areal på 35 kvadratkilometer.

> Årlig produksjon er 1,1 TWh.

> Turbintårnene er 80 meter høye, og bladene er 52 meter lange.

> Vindparken har et samarbeid med både helikoptertjenesten i den britiske kystvakten og redningstjenesten i Royal National Lifeboat Institution (RNLI).

Vindturbiner på Sheringham Shoal

Det er krevende å gå om bord i båt fra vindmøllene. Derfor foregår det bare vedlikeholdsarbeid ute i offshoreparken Sheringham Shoal når bølgehøyden er lav. Sikkerhet går foran alt.

Sted: Sheringham Shoal

Fotograf: Alan O'Neill

30. okt. 2015